+36 1 883 88 55

Ha egy mondatban kellene összefoglalni, hogy pontosan mi is az az ellátási lánc, a legegyszerűbben így tudnánk: egy termék vagy szolgáltatás kereskedelmi útja az összeállítástól kezdve egészen a végtermék fogyasztóhoz történő eljuttatásáig. Annak érdekében, hogy az ellátási lánc minden előnye kihasználható legyen átláthatónak és valós időben nyomon követhetőnek kell lennie.

Éppen ezért az e-track célja, hogy a megfelelő ellátási lánc érdekében teljes átláthatóságot és digitális megoldást szállítson partnereinek. Szolgáltatásaink alkalmasak a teljes körű integrációra, és amennyiben az egyes résztvevők minden információt megadnak a rendszernek, úgy az általunk kezelt és felügyelt szállítmányok a fizikai lánc során teljes egészében átláthatók lesznek.

Minden alkalmazni kívánt technológiai megoldás esetében fontos, hogy összehangoljuk a folyamatot a technológia nyújtotta lehetőségekkel és követelményekkel. Az egyik felmerülő probléma, hogy egyes cégek még mindig nagyon lassan fejlesztenek, ami komoly problémákat okoz, ha egy rendszerbe adatokat kell szolgáltatni, vagy onnan adatokat kell kinyerni, a másik nagy problémát pedig a bizalmatlanságban látjuk. A lánc egyes résztvevői továbbra is megkérdőjelezik egyes adatok hitelességét és továbbra is tartanak attól, hogy bizonyos adatok kiszivárognak.

Mindebből következik a kérdés, hogy mi a megoldás, megoldás-e erre a blokklánc (blockchain) technológia? Az egyszerű válaszunk, hogy igen. A blokklánc egy olyan technológia, amely a szervezetek egyik legnagyobb problémáját oldja meg: a hálózatokban megosztott információk biztonságos kezelését.

A mi megoldásunk elsősorban a „zaj” megszüntetésére összpontosít, azaz azok a résztvevők, akik az e-track szolgáltatásait használják, egy egységes rendszeren keresztül továbbíthatják az információt. Egy másik pontja a megoldásunknak az információk integrálása és újraosztása az érintett szereplők között, gyakorlatilag teljes mértékben „zajmentes” és torzításmentes formában.

Elképzelésünk szerint, a szolgáltatás kiegészítése a blokklánc technológia nyújtotta szolgáltatásokkal tovább növeli a rendszer hatékonyságát és rugalmasságát. Minden rendszerbe bekerült információ azonnal elérhető lesz, ez növeli a megbízhatóságot és az átláthatóságot. A rendszer továbbra is garantálja, a titkosítás és a szigorú jogosultság kezelés révén, hogy minden résztvevő csak a számára releváns adatokhoz férjen hozzá.

A blokklánc technológia előnyei:

  • online biztosítja a szállítmány transzparenciáját, a folyamat teljes időtartama alatt frissítésre kerül a helyzete és állapota (hőmérséklet, gyorsulás, páratartalom, pozíció, sebesség, várható érkezés stb.)
  • egyszerűsíti vagy akár teljesen meg is szüntetheti a papír alapú dokumentumok továbbítását
  • biztosítja az adatok integrálását úgy, hogy közben garantált azok integritása és hitelessége, amit minden résztvevő elfogad így növeli a résztvevők közti bizalmat
  • áttekinthetőbbé teszi a felügyeleti láncot (Chain of Custody CoC), amely egy nagy előrelépés lehet pl. a gyűjtő szállítmányozásban
  • az integrált adatok elemzésével egyre pontosabb előrejelzéseket lehet majd készíteni, amely segít a kockázatok időben történő felismerésében
  • minden résztvevő a jogosultságának megfelelő információkhoz férhet hozzá gyakorlatilag azonnal
  • az adatok osztott tárolása, valamint azok megváltoztathatatlansága növeli a biztonságot
  • egységes kommunikációs protokollok gyorsítják az integrációt és a fejlesztéseket
  • a nagy mennyiségű, megbízható információ segíti mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket, ezáltal tovább automatizálhatóvá válik számos folyamat